Topraksız tarım toprak olmaksızın bitki üretimidir ve bitki gelişimi için gerekli olan su ve besin elementlerinin gereken miktarlarda kök ortamına verilmesi esasına dayanmaktadır. Klasik yetiştiriciliğin yanında topraksız tarım uygulamaları her geçen gün çoğalmakta ve
önemi hızla artmaktadır. Ülkemizde Antalya ve çevresinde yoğunlaşmakla birlikte birçok bölgede topraksız tarım faaliyeti gerçekleştirilmekte ve seracılığın yoğun olarak yapıldığı diğer ülkelerde de ön plana çıkmaktadır. Topraksız tarım kontrollü yetiştiricilik sağlaması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması yetiştiricilik imkanlarını artırmaktadır. Bu avantajlara ilaveten bu teknik birim alana düşen verimi artırmakta ve birim alan kazancı sağlamaktadır. İlk yatırım masraflarının yüksek olduğu bu sistemlerde verim artışı kısa sürede üretici masraflarını amorti ederek tarımın her alanda sürdürülebilirliğini artırmaktadır. Yüksek verim, hasat kolaylığı, uzun hasat periyodu, ilaç kalıntısız homojen ürün elde edilmesi gibi avantajları nedeni ile gelecekte bitki
yetiştiriciliğinde topraksız tarımın geniş bir yer bulacağı düşünülmektedir.
EĞİTİMİN AMACI
Topraksız Tarım eğitiminin amacı, topraksız yetiştirme sistemlerini öğrenmek, topraksız ortamda bitki üretimi yapabilmek, üretim esnasında karşılaşacağı problemleri çözebilmek, topraktan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak ve kontrollü koşullarda daha kaliteli ve yüksek verim almaya yönelik geliştirilen topraksız tarım uygulamalarına ilişkin temel bilgiler
vermektir.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ
TOPRAKSIZ TARIMIN GENEL ÖZELLİKLERİ
- Topraksız Tarımın Önemi
- Topraksız Tarımın Yararları
- Topraksız Tarımın Olumsuz Yönleri
- Türkiye’de Topraksız Tarım
- Topraksız Tarımın Ekonomik Yönü ve Çevreye Etkileri
BİTKİ FİZYOLOJİSİ
- Bitki köklerinin Morfolojik Yapısı
- Bitkilerde Su Alınması ve Taşınması
- Bitki Besin Elementlerinin Kök Etki Alanına Taşınımı ve Kök Yüzeyine Alınması
- Bitki Besin Elementleri (Makro ve Mikro Besin Elementleri)
TOPRAKSIZ TARIMDA YETİŞTİRME SİSTEMLERİ VE ORTAMLAR
- Su Kültürü, Özellikleri ve Yetiştirme Yöntemleri
- Katı Ortam Kültürü ve Yetiştirme Yöntemleri
- Katı Ortamlarda Kullanılan Materyaller ve Özellikleri
- Torf, ağaç kabukları, Hindistan cevizi torfu (Coir/cocopeat), talaş ve diğer organik
materyaller
YETİŞTİRME ORTAMLARINDA GÜBRELEME VE BESİN ÇÖZELTİLERİ
- Yetiştirme Ortamlarında Gübreleme
- Besin Çözeltileri ve Özellikleri
- Bitki Besin Elementlerinin Hesaplanması
TOPRAKSIZ TARIMDA DEZENFEKSİYON VE GERİ DÖNÜŞÜM
- Besin çözeltisi ve Sulama Suyu Dezenfeksiyonu
- Topraksız Ortamda Hastalıklar
SERTİFİKA
Devlet Üniversitesi Onaylı (E-devlet de görüntülenebilir) Sertifika
veya Uluslararası Geçerli Üniversite Sertifikası